Podem BCN - Una eina al servei de la ciutadania

Barcelona: la ciutat saludable que necessitem

Fa molts anys davant determinades patologies se solia recomanar un canvi de "aires o ambient". Es tractava d'una mesura que, al contrari del que es pugui pensar, està assentada en moltíssimes evidències.


Barcelona disposa d'un clima mediterrani bondadós, amb facilitat per dietes sanes, amb moltes hores de sol, facilitat per a l'exercici físic, accés a educació, poca contaminació, aigua depurada i de bona qualitat, serveis educatius, sanitaris i socials adequats, una ciutat segura i ben comunicada i una societat caracteritzada i orgullosa de la seva diversitat i interculturalitat, que vivia com a riquesa i innovació. Orgullosa de la cura de qualsevol dels seus barris i la seguretat dels seus carrers i veïns i la disminució de qualsevol barrera o trava, sigui arquitectònica o cultural. És a dir, Barcelona, assentada en polítiques sociodemócratas, impulsades per Pascual Maragall, podia despreocupar-se del seu eficaç sistema sanitari, ja que gaudia de bona salut en tots els seus barris i això generava, una ciutat sana i saludable i, per tant, propensa al desenvolupament . Barcelona s'encaminava cap a l'eterna aspiració de l'OMS en el seu concepte de salut com a estat de benestar complet físic, psíquic i social. O sigui, una ciutat oberta i altruista que podria tornar a qualsevol veí, sigui ciutadà o empresari, més del que aportaria. Per que no, Barcelona, als inicis del segle XXI podria plantejar convertir-se, també, en una capital model de salut a nivell europeu, pel seu nivell de salut, el coneixement dels diferents actors i les seves possibilitats d'investigar, desenvolupar i innovar.
No obstant això les polítiques dels últims governs han canviat el paradigma de ciutat centrant-lo en la ciutat dels negocis i del turisme, on tot es ven o es compra, incloent els drets associats a les necessitats més bàsiques, com és l'educació, la assistència sanitària o la dignitat. És a dir, la rendibilitat econòmica d'uns pocs privilegiats a curt termini com a objectiu, seguint postulats neoliberals que busquen, entre d'altres, fer negoci de la malaltia, descuidant les polítiques de salut pública i, com a conseqüència, augmentant les desigualtats en salut entre els barris, augmentant el nombre d'accidents, deteriorant la qualitat de l'aire i del medi, com és la falta d'habitatges dignes, observant assentaments de barraquisme. Alhora s'incrementen les necessitats d'una atenció sanitària amb uns serveis a mig camí entre la privatització i la massificació.
Com a subjectes no ens podem permetre una societat que disminueix l'IVA a negocis insalubres, com els casinos, des del 55% al 10% i que l'augmenta a activitats saludables, com al sector cultural des del 4% al 21%, rebaixat ara al 10%. Tampoc podem permetre'ns com a persones una societat que fa de la malaltia, el dolor o la pobresa un negoci. Però, indubtablement, tampoc podem permetre'ns com a ciutadans un ajuntament que fuig de les seves responsabilitats en salut: vigilar i publicar l'estat de salut de tots els seus barris, exigir al Govern de la Generalitat serveis públics de qualitat i eficiència màximes i vigilar i corregir les causes que generen aquesta desigual salut en els barris i districtes de la nostra estimada ciutat, perquè la necessitem diversa, rica, justa i saludable.

e-max.it: your social media marketing partner

Imprimeix Correu-e

Seu Podem Catalunya

Carrer sardenya 176
08013 Barcelona.